Huidskleur: warm of koel
Allereerst moet je naar je huidskleur kijken. Het is belangrijk om te weten of je huidskleur onder de categorie 'warm' of 'koud' valt. Daar bestaat een simpel testje voor. Ga voor de spiegel staan met een goudkleurige en zilverkleurige ketting en kijk welke kleur het beste staat. Als goudkleurig het beste staat, ben je een warm kleurentype. Je hebt dan een gele/oranjerode ondertoon in je teint. Een andere truc om achter je huidstint te komen, is kijken naar de aderen aan de binnenkant van de arm. Iemand met een warme huidteint zou minder zichtbare aderen hebben.
Warme huidskleur (gele ondertonen in je huid)
Als je een warme huidskleur hebt, dan passen de volgende kleuren goed bij jou: cappuccino, karamel, bruin, oranje, goud, brons en roze rood.
Koude huidskleur (roze ondertonen in je huid)
Vrouwen met een koude huidskleur kunnen het beste kiezen voor deze kleuren: donkerrood, beige, koel bruin, allen met een roze ondertoon.

Donkere huidjes
Ben je gezegend met een exotische, donkere huid dan kan je kiezen uit het meest uitgebreide kleurenpalet. Alles van diepe chocolade kleuren, purper, bordeaux, rood, oranje, of zelfs bleke kleuren zoals roze zullen jouw gelaat complimenteren. Heb je genoeg zelfvertrouwen, dan kan je zelfs met gemak de meest opvallende kleuren aan zoals fuchsia, geel, blauw etc...  

Medium huidjes

Mensen met een medium huidtype passen het beste met rode tinten, zeker de tinten rood met een blauwe ondertoon of zelfs dieprood (dieprood is een perfecte herfst/winter lipkleur). Diepe en/of lichte roze tinten en mauves zijn ook heel flatterend voor de medium huidjes 
Bleke huidjes
Nudes, beige en roze tinten zijn de go-to kleuren voor op je lippen. Zelfs lichte koraalkleuren passen perfect bij jullie lichte huid. Vooral deze huidjes moeten opletten met hun gele/roze ondertonen. Indien je een warm huidtype bent (dus gele ondertonen in je huid hebt), vermijd je best roze tinten met een blauwe ondertoon (zoals "hot pink" en fuchsia). Kleuren met een koele ondertonen kunnen namelijk vloeken met warme, gele ondertonen in je huid.

Haarkleur
Je huid is niet allesbepalend. Er zijn meer manieren om te kijken welke kleur bij jou staat. De kleur van je haar speelt bijvoorbeeld ook een rol. Ook onderstaande ‘regels’ kan je volgen:
Licht haar: zachtroze of zalmtinten, koraal, lichtbruin
Bruin haar: warm- en dieprood, warme donkerroze tinten, roze-beige
Rood haar: brons- en kopertinten, oranje of rood met bruine gloed
Zwart haar: frambozenrood, fuchsia, roze en bordeauxrood
Belangrijk is dat de lippenstift je niet te bleek of te oud laat lijken, pas daarom op met hele donkere kleuren (maken oud) en hele lichte kleuren (maakt bleek).


Wat met glanzende, matte, glossy of creamy lippenstiften? Wat kies ik?
Maakt niet uit! Je kan alles dragen, laat je persoonlijkheid spreken. Je kan natuurlijk ook afgaan op de gelegenheid waarvoor je je opmaakt. Is het een casual & trendy gelegenheid dan kan je voor mer opvallende kleuren en types lippenstift gaan. Is het eerder een chique of formeel event, dan doe je er beter aan om voor 'de (subtiele) klassiekers' te gaan.
 
Indien je niet gezegend bent met volle lippen, kan je voor een lipgloss gaan (kan je ook over je lippenstift aanbrengen). Daarmee creëer je de illusie van vollere lippen.

Matte lippenstift blijft lang(er) zitten en heeft in de meeste gevallen een intensere kleur. Toch kunnen sommige matte lippenstiften je lippen erg uitdrogen, aangezien ze vaak uit kleipoeder bestaan. Je zal dus meer moeite hebben om jouw ideale match te vinden die jouw lippen niet uitdroogt.
Creamy formules daarentegen bieden vaak hydratatie voor de lippen. Naar mijn mening kunnen meiden met droge lippen best voor deze formule kiezen, aangezien het je lippen voedt én het niet in de fijne lijntjes kruipt of velletjes accentueert. Jammer genoeg blijven deze crème lippenstiften minder lang zitten dan de matte formules. Wat met een lippotlood?
Draag nooit een lippotlood op zichzelf, als een lippenstift. Daarvoor dient het niet! Een lippotlood dient ervoor om je lipkleur op zijn plaats te houden of te intensifiëren. Daarom kies je best de kleur lippotlood die dicht aanleunt bij de kleur lippenstift die je zal aandoen. Je kan je lippotlood ook gebruiken om je lippen te shapen/vormen (bijvoorbeeld iets buiten de lijntjes trekken, al moet je daar al behoorlijk op geoefend hebben wil je niet lijken op een één of andere dragqueen).Help, ik heb een lipstick-miskoop begaan! 
Gooi je lippenstift nooit zomaar weg omdat de kleur niet volledig je ding is. Experimenteer! Meng bepaalde kleuren, gebruik een ander kleur lippotlood onder de lippenstift of doe er een gekleurde lipgloss over, je zal zien dat je miskoop (met de juiste combinatie) misschien wel jouw favoriet wordt
Tips om je lipstick mooi aan te brengen:
Stap 1: Breng een transparant laagje foundation of poeder aan op je lippen, zo kan de lipstick zich beter hechten.
Stap 2: teken met een lippotlood (kies een potlood in de kleur van je lippenstift) de lijn van je lippen en kleur deze zacht in.
Stap 3: Breng de lipstick aan. Blijf binnen de omtrek van het liplijntje. Wacht eventjes en breng dan een tweede laag aan. Hap zachtjes met je lippen op een tissue. Al de overtollige lipstick gaat er dan af.
Stap 4: Indien je graag wat meer glans wilt, breng dan nog een laagje lipgloss aan. Glans enkel op het midden van je lippen, dit laat ze voller lijken.

Wat is jouw favoriete kleur lippenstift?